Al XXIV-lea Congres Național cu Participare Internațională al UNAS

Pag.: 238-241

Prof.univ.dr. Rodica Luca, Președinte UNAS

Conform tradiției, ca în fiecare an și în acest an atât de dificil pentru noi toți, la începutul lunii octombrie (7-9 octombrie) a avut loc Congresul UNAS, ajuns la a XXIV-a ediție.

Tema principală a Congresului, desfășurat sub formă online, “Tendințe actuale în practica stomatologică în contextul noilor materiale și tehnologii” a oferit posibilitatea unor apreciați lectori naționali și internaționali să ofere participanților cele mai noi orientări în privința abordării patologiei variate a pacienților noștri. Lectori din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Târgu Mureș, precum și din Republica Moldova, Cehia, Israel, Olanda, Serbia, SUA au onorat invitația organizatorilor Congresului și au prezentat lucrări interesante, axate pe cele mai noi orientări privind diagnosticul, materialele și noile tehnologii recomandate a fi utilizate în practică.

Tot conform tradiției, în cadrul Congresului UNAS s-au desfășurat și lucrările Conferințelor Naționale ale Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică și ale Societății de Parodontologie din România.

În cele trei zile de Congres, în cadrul conferințelor și comunicărilor orale au fost dezbătute subiecte din aproape toate domeniile profesiunii noastre. În general, subiectele tuturor lucrărilor au constituit o îmbinare armonioasă între studiile de cercetare fundamentală, studiile epidemiologice cu trimitere directă la realitatea clinică și prezentările de caz. Nu a fost ocolit nici subiectul atât de actual și solicitant al acestui an atât de bulversant, în deschiderea Congresului profesorul dr. Radu Septimiu Câmpian prezentând conferința “Stomatologia în pandemie”.

Prezentarea lucrărilor a fost făcută fie live, fie sub formă înregistrată, asistența tehnică fiind asigurată de un mic colectiv de medici pricepuți și entuziaști. Alături de dr. Cătălin Balog-Bellu, aflat în permanență la pupitrul tehnic general, dr. Liviu Daniel Căminescu și dr. Alin Constantin, pe lângă alte atribuții avute în organizarea Congresului, au constituit o permanență care a rezolvat operativ transmiterea în condiții optime a tuturor lucrărilor.

Datorită entuziaștilor tineri din echipa tehnică și tuturor moderatorilor diferitelor secțiuni ale Congresului (prof. dr. Dana Cristina Bodnar, dr. Liviu Daniel Căminescu, prof. dr. Andreea Cristiana Didilescu, prof. dr. Anca Silvia Dumitriu, prof. dr. Rodica Luca, șef lucr. dr. Ioanina Părlătescu, conf. dr. Stana Păunică, șef lucr. dr. Ruxandra Sfeatcu), lucrările Congresului s-au derulat fluent, într-o atmosferă colegială, benefică tuturor.

Deși desfășurarea Congresului UNAS sub formă online a fost o premieră deloc ușoară, a fost un congres apreciat, care a atras un număr mare de participanți, mai mare decât dacă s-ar fi desfășurat în condiții normale, prin prezență fizică, această formă de manifestare demonstrând că poate fi o alternativă utilă. Totuși, lipsa comunicării directe dintre lector și auditoriu rămâne un impediment!

În speranța că vom putea comunica direct într-un viitor cât mai apropiat, deja începem să ne gândim la următorul Congres UNAS!

Distribuiți acest articol:

S-ar putea să vă intereseze și: