Au trecut deja mai bine de 2 luni de la eveniment şi, cu atât mai mult fiind şi sfârşit de an, a sosit momentul bilanţurilor, concluziilor şi al proiectelor de viitor.
Desfăşurată în perioada 07-09 octombrie 2020, (era să zic…) la Bucureşti, cea de-a XXIV-a ediţie Naţională cu participare Internaţională a Congresului Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice va reprezenta pentru noi toţi, organizatori, participanţi, lectori, sponsori, un eveniment memorabil ce va rămâne în istoria Asociaţiei ca PRIMA (şi poate unica) EDIŢIE exclusiv ONLINE. Era să zic la Bucureşti, pentru că în online, timpul şi spaţiul devin cu totul relative astfel încât se pot reuni fizic speakeri şi auditori din toate colţurile lumii, la fel cum un lector poate înregistra o conferinţă cu mult timp înaintea datei şi orei de difuzare sau o poate susţine live, iar un participant poate audia respectiva prelegere în direct, în reluare ba chiar şi de mai multe ori.
Tema de anul acesta a fost una generoasă, de actualitate, atent aleasă de către Comitetul Ştiinţific şi adecvată unei manifestări de o asemenea anvergură: “Tendinţe actuale în practica stomatologică în contextul noilor materiale şi tehnologii”.
În sprijinul celor afirmate mai sus, voi încerca să detaliez în continuare câteva din coordonatele care au stat la baza bunei desfăşurări a evenimentului.
Pe parcursul celor 3 zile s-au perindat la microfon în total peste 70 de lectori ce au susţinut 64 de conferinţe şi comunicări orale ce au însumat în total 140 autori şi un timp de expunere de 27 de ore, un adevărat “maraton” de educaţie medicală continuă stomatologică. Au fost alături de noi unii dintre cei mai apreciaţi lectori din ţară dar şi conferenţiari de peste hotare: Republica Moldova, USA, Cehia, Olanda, Israel, şi Serbia.
Continuând o mai veche tradiţie, sub umbrela Congresului UNAS s-au desfăşurat două evenimente deja consacrate adresate atât medicilor stomatologi generalişti cât şi medicilor rezidenţi sau specialişti în domeniile parodontologiei şi stomatologiei pediatrice. Este vorba de Conferinţa Naţională a Societăţii de Parodontologie din România aflată la cea de-a 15-a ediţie şi de cea de-a VII-a Conferinţă Naţională a Asociaţiei de Stomatologie Pediatrică din România.
Doresc pe această cale să le mulţumesc colectivelor de conducere ale celor două asociaţii la fel cum salutăm implicarea alături de noi a unor buni şi vechi prieteni: pe de-o parte Universitatea de Medicină şi Farmacie “N. Testemiţanu” – Chişinău, Republica Moldova, iar pe de altă parte Universitatea Apollonia din Iaşi, colective ştiinţifice aparţinând Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” din Iaşi precum şi unui important număr de discipline din cadrul departamentelor Facultăţii de Medicină Dentară a UMF “Carol Davila” din Bucureşti.
Prin aportul tuturor celor amintiţi, dar nu numai, participanţii au putut audia conferinţe şi comunicări orale deosebit de interesante din aproape toate domeniile stomatologiei, precum şi al unor specialităţi conexe: prevenţie, stomatologie restaurativă, endodonţie, parodontologie, protetică, chirurgie, impalntologie, pedodonţie, cercetare fundamentală, ORL, comunicare, legislaţie.
Pe de altă parte, dacă discutăm despre numărul colegilor care au luat parte la eveniment, urmărind conferinţele în direct sau în reluare, aici putem vorbi despre cel mai mare atu al online-ului: faptul că lucrările au putut fi vizionate de la cabinet, din confortul propriei locuinţe sau poate chiar din concediu, nefiind necesară prezenţa într-o anumită sală de conferinţe, a adus alături de noi un total de peste 2500 de medici stomatologi participanţi la care se adaugă un număr record de peste 800 de studenţi la nivel naţional. Toţi aceştia au putut urmări prelegerile de pe diverse dispozitive, începând cu tradiţionalele computere tip desktop sau cu cele portabile şi culminând cu mai actualele telefoane, tablete şi televizoare smart. Ceea ce este deosebit de important şi diferit faţă de un congres “tradiţional” (ale cărui avantaje şi merite nu le contestăm, ba din contră…) este faptul că timp de 30 de zile publicul a avut posibilitatea de a relua vizionarea anumitor comunicări sau conferinţe sau de a le urmări pe cele pe care le-au ratat în direct, din diverse motive inclusiv de natură tehnică.
Şi dacă tot am adus în discuţie capitolul tehnic, cu bucurie vă mărturisesc faptul că prima ediţie ONLINE a Congresului UNAS a fost o ediţie “norocoasă”. Chiar dacă vorbim de o abordare cu totul nouă a unei astfel de manifestări, problemele tehnice de-a dreptul ne-au ocolit. Au fost câteva mici nesincronizări care din fericire au putut fi rezolvate “din mers”: încăpăţânarea unui microfon buclucaş de a nu funcţiona sub nicio formă a dus la reprogramarea unei conferinţe pentru ziua următoare, iar câţiva vorbitori (6 la număr şi doar comunicări orale) nu au reuşit să se conecteze pentru a fi alături de noi în direct, în acest caz ei realizând ulterior înregistrarea comunicărilor pe care le-am pus la dispoziţia participanţilor pentru a putea fi şi acestea vizionate. Au existat de asemenea situaţii (şi din păcate nu puţine) în care serverele de e-mail ne-au jucat feste astfel încât datele de logare pentru participanţi nu au ajuns la timp sau au ajuns în folderul SPAM. Acest aspect a fost manageriat corespunzător prin alocarea unei adrese de e-mail speciale: unastroubleshoot@gmail.com, la care participanţii să poată semnala exclusiv problemele de conectare şi la care ulterior congresului ei pot semnala problemele legate de recepţionarea diplomelor de participare în format electronic pe care colegii de la departamentul tehnic le remediază în cel mai scurt timp posibil.
Legat de aspectul Diplomelor de Participare care atestă efectuarea celor 24 de ore de Educaţie Medicală Continuă, o noutate absolută este generarea acestora în format electronic şi transmiterea lor prin e-mail atât participantului la Congres cât şi Colegiului Medicilor Stomatologi de care medicul respectiv aparţine în mod direct. La acelaşi capitol se înscrie şi prezentarea caietului de rezumate sub formă exclusiv electronică.
Toate cele relatate mai sus nu ar fi fost posibile fără sprijinul nemijlocit al platformei ConectDentistry, un mai vechi partener al UNAS care şi de această dată s-a implicat activ în buna desfăşurare a tot ceea ce a însemnat acest congres. Adresăm mulţumiri şi pe această cale şi sperăm la o cât mai lungă şi fructuoasă colaborare şi pe viitor.
O menţiune specială este cea legată de implicarea alături de noi, ca în fiecare an de altfel, a Brand-ului Oral-B – sponsorul principal al UNAS şi totodată unul din cei mai importanţi promotori ai sănătăţii orale la nivel mondial. Perseverența cu care Oral-B participă la acest tip de evenimente pe care le organizăm, dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, seriozitatea cu care este tratat acest capitol în cadrul companiei, un lucru demn de apreciat de către toţi colegii medici stomatologi şi nu numai.
Cu toate că organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură, presupune un efort uriaş din partea tuturor factorilor implicaţi, iar costurile sunt pe măsură, dorinţa noastră împlinită a fost aceea de a reuşi să realizăm totul la un cost per participant mai mic decât sumele vehiculate la ediţiile anterioare şi din fericire am şi reuşit acest lucru. Cu siguranţă 2020 a fost un an dificil pentru toţi şi ne-am fi dorit să putem face şi mai mult din acest punct de vedere, iar una dintre priorităţile noastre pe viitor este aceea de a căuta soluţii şi mai eficiente în acest sens.
Speranţa noastră, a tuturor celor care s-au implicat direct sau indirect în organizarea evenimentului este aceea de a fi mulţumit pe toată lumea şi de a fi rămas în cugetul tuturor colegilor participanţi ca o mână de oameni care s-au străduit să facă ceva inedit şi în acelaşi timp util profesiei noastre. Celor care au avut anumite inconveniente legate în principal de funcţionarea suportului tehnic, dar nu numai, le cerem încă o dată scuze şi promitem ca data viitoare să fie mai bine. Practic este imposibil ca în cadrul unui eveniment de acest calibru, cu o temă atât de vastă şi cu atât de mulţi vorbitori, toate conferinţele şi comunicările să fie pe placul şi în interesul oricărui participant, indiferent de experienţa, de specialitatea, regiunea geografică, tipul de cabinet şi forma sub care îşi desfăşoară profesia, dar sperăm că fiecare dintre dumneavoastră a regăsit printre prezentări cel puţin câteva din care să poată reţine informaţii utile pe care să le aplice în activitatea practică de zi cu zi la pacient.
Cu toţii ne dorim ca acest context al pandemiei să ia sfârşit şi să putem să ne revedem sănătoşi într-o sală adevărată de conferinţă, însă cel puţin pentru următoarele luni, evenimentele ştiinţifice online vor constitui regula şi nu excepţia. În ciuda tuturor inconvenientelor şi barierelor ce pot fi puse pe seama mediilor virtuale, trebuie totuşi să punctăm şi avantajele pe care acest format de congres le aduce cu prisosinţă:
- Costuri mai reduse pentru participanţi care pe de-o parte nu trebuie să se mai deplaseze uneori în alt oraş sau în altă ţară pentru a fi prezenţi la lucrări, iar pe de altă parte nu trebuie neapărat să întrerupă pentru 3 zile activitatea în cabinet, conferinţele putând fi urmărite şi în reluare, în week-end sau în timpul săptămânii, în afara orelor de program
- posibilitatea ca un participant să revadă de câte ori doreşte o anumită conferinţă
- în situaţia în care un congres presupune sesiuni de conferinţă desfăşurate în paralel, participanţii au acces, în direct sau în reluare la întreg conţinutul, lucru imposibil de realizat în varianta fizică
Rămân cu o amintire plăcută legată de această primă ediţie exclusiv online a Congresului UNAS şi cu speranţa că numărul extrem de mare de participanţi care au audiat lucrările se va păstra nealterat în viitor, la orice altă manifestare ştiinţifică stomatologică, indiferent de organizator, de locaţie sau de caracterul virtual sau convenţional. Poate că online-ul va reprezenta o resuscitare a interesului tuturor colegilor pentru educaţia medicală stomatologică de orice fel.