In Memoriam Conferențiar Universitar Dr. Livia Zarnea

Pag.: 05-07

Prof.univ.dr. Rodica Luca

Încă un suflet mare al Stomatologiei românești a plecat DINCOLO!

Greu de găsit cuvinte care să exprime la adevărată dimensiune ceea ce a reprezentat Dna Conferențiar dr. Livia Zarnea pentru Disciplina de Pedodonție de la UMF“Carol Davila” și, în general, pentru Stomatologia Pediatrică din România!

Preocupările Dnei dr. Zarnea pentru Pedodonție, căreia i-a dedicat întreaga activitatea profesională, se regăsesc chiar înainte de anul 1962, an în care a luat ființă la Institutul de Medicină și Farmacie din București disciplina de Stomatologie Infantilă, alcătuită din două secții, Ortodonția și Pedodonția.

Încă din anul 1956, Dna dr. Zarnea este autor al capitolului de Patologie pedodontică din tratatul de “Stomatologie clinică și terapeutică” apărut în Editura Medicală sub redacția Dlui Profesor Andrei Nass.

După înființarea disciplinei de Stomatologie Infantilă, Dna dr. Zarnea, în calitate deja de șef de lucrări, participă împreună cu Dl Profesor Pătru Firu la redactarea manualului intitulat „Stomatologie Infantilă”, apărut în anul 1973 în editura Medicală, fiind autor al capitolelor dedicate patologiei pedodontice.

Ulterior, după o carte de „Pedodonție” apărută în Litografia IMF, doamna conferențiar Zarnea a publicat volumul de „Pedodonție”, carte apărută în 1983 în editura Didactică și Pedagogică din București. Această carte, care a fost reeditată în 1993, a figurat ca bibliografie în toate tematicile pentru examene și concursuri naționale.

Încă de la înființarea disciplinei de Stomatologie Infantilă și până în momentul pensionării, dna conferențiar Livia Zarnea a coordonat activitate secției de Pedodonție. În calitate de prim coordonator al secției de Pedodonție,

Doamna conferențiar Livia Zarnea poate fi considerată pe drept cuvânt “părintele” disciplinei de Pedodonție și al serviciului de Pedodonție din cadrul Spitalului de Stomatologie (în prezent Spitalul Clinic de Chirurgie oro-maxilo-facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”).

Dna Conferențiar Universitar Dr. Livia Zarnea, profesionist cu o pregătire teoretică întotdeauna la zi și practician desăvârșit, un foarte bun organizator, o persoană elegantă și cu un remarcabil simț al umorului, va rămâne în permanență liantul între începuturile care-i aparțin, viitorul pe care l-a prefigurat și statutul actual al Pedodonției românești! Vă mulțumim pentru tot și Rămas bun, Doamna Doctor!

Distribuiți acest articol:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print

S-ar putea să vă intereseze și:

Lasă un răspuns