Compendiu de patologie stomatologică în sarcină

Pag.: 174-178

Șef de lucrări dr. Valentin Varlas

Cartea „Compendiu de patologie stomatologică în sarcină” ce abordează o temă  interdisciplinară, reprezintă o noutate în peisajul publicistic de specialitate fiind rezultatul unui colectiv de autori din cadrul Facultății de Medicină Dentară, UMF “Carol Davila” București.

Conceptul a fost de a aduce în prim plan problemele stomatologice ale gravidei, cartea contribuind la expunerea exhaustivă a unor informații importante teoretice și practice.

Apariția la Editura Universitară Carol Davila sub redacția Dlui șef de lucrări Dr Valentin Varlas a cărții reprezintă alături de valoarea intrinsecă a acesteia o materializare a unui concept, adresat atât studențiilor cât și absolvenților Facultății de Medicină Dentară.

Această carte este după cum o definește și titlul un esențial al principalelor afecțiuni stomatologice întâlnite în sarcină, cuprinzând o serie de capitole care au acoperit un domeniu atât de extins precum subiectul abordat.

La elaborarea acestei cărți au contribuit o serie de medici cu experiență în domeniu, cu scopul bine definit de a împărtăși din experiența lor profesională o parte din cunoștințele necesare atât elaborării rapide a unui diagnostic clinic și paraclinic, cât și de stabilire a unei conduite terapeutice particularizate.

Algoritmul de gestionare al oricărei afecțiuni stomatologice reprezintă de cele mai multe ori piatra de încercare, în principal la debutul carierei noastre ca medici într-un segment de patologie modern, cum sunt afecțiunile stomatologice în sarcină.

În introducerea tratatului, structurat în 12 capitole, sunt prezentate noțiunile generale cu referire la principalele modificări adaptative în sarcină. Capitolul 2 definește conceptul de sănătate orală și o serie de recomandări adresate femeilor gravide privind igiena orală corespunzătoare atât a mamelor cât și a nou-născuților. Următoarele capitole se adresează rolului microbiomului oral în patologia odonto/  parodontală, a modificărilor hormonale și imunologice întâlnite la nivelul cavității orale în sarcină, precum și modificările orale în sarcină. Capitolele 7 și 8 fac referire la boala parodontală și granulomul piogen de sarcină cu descrierea pe larg a etiopatogeniei, a modificărilor histologice, a simptomatologiei dependente de topografia și severitatea leziunilor, dar și asupra conduitei terapeutice. Capitolul 9 expune necesitatea explorării radiologice din sfera stomatologică a gravidei raportată la perioadele sarcinii și recomandările practice pentru medici și paciente. O importanță deosebită a fost acordată substanțelor utilizate în practica stomatologică la gravide cu referire la utilizarea antibioticelor și a tehnicilor de analgezie și anestezie în practica stomatologică. Capitolul 11 prezintă detaliat conduita în urgențele medicale apărute la pacienta gravidă în timpul tratamentului stomatologic/chirurgical oro-maxilo-facial, analizând momentul optim de stabilire a intervenției stomatologice, precum și managementul stresului și durerii din timpul tratamentului stomatologic. Ultimul capitol este axat pe rolul  jucat de nutriția gravidei în patologia orală, cu consecințe clinice majore privind excesul ponderal preconcepțional și pe parcursul sarcinii și recomandările privind dieta și aportul de fluide în timpul sarcinii.          

Sarcina este caracterizată de numeroase modificări hormonale şi metabolice cu caracter tranzitoriu, care vor determina o adaptare morfo-funcțională la nivelul cavității oro-dentare. Patologia orală care survine în sarcină reprezintă un subiect îndelung dezbătut şi studiat în ultimele decenii,  deoarece multe aspecte au rămas neexplicate în ciuda progresului ştiinţific. În ultimii ani s-a evidențiat o importanţă crescută a patologiei orale în sarcină datorită influenţelor majore cu privire la cuplul mamă-făt.

Multiple observaţii clinice care se desprind din practica medicală, au atras atenţia asupra importanţei atât a fiziologiei cavității orale în sarcină, cât şi asupra incidenței patologiei orale asociate sarcinii. Tabloul clinic la gravide variază de la simple gingivite, la patologii mai ample ce includ parodontite cronice marginale, policarii simple şi complicate, ulceraţii, herpes, afte, hiperplazii gingivale.

Intervențiile stomatologice necesare să asigure confortul și securitatea gravidei în perioada sarcinii trebuie realizate în deplină siguranță. Este total greșită atitudinea expectativă în cazul femeilor  însărcinate, știut fiind faptul că durerea, dificultatea de a se alimenta,  insomnia, pot agrava patologia orală cu repercursiuni majore privind în special statusul fetal (restricții de creștere intrauterină, naștere prematură, ruperea prematură a membranelor, etc). Pe de altă parte nu este de neglijat nici disconfortul major al gravidei.

Lucrarea nu-și propune să lămurească pe deplin un subiect atât de sensibil, ci doar să sincronizeze cunoștiințele în raport cu noile descoperiri făcute în acest domeniu.

Realizată pe baza unei bibliografii recente, cartea abordează o temă de actualitate și reprezintă o esență a literaturii de specialitate îmbinată cu experiența îndelungată a autorilor cu privire la gestionarea afecțiunilor stomatologice întâlnite la populația de femei gravide din România.

Sănătatea orală a gravidelor reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, o preocupare atât a serviciilor de sănătate publică cât și a specialiștilor din întreaga lume. În concluzie, lucrarea “Compendiu de patologie stomatologică în sarcină” reprezintă un ghid util în formarea teoretică și practică, o abordarea pluridisciplinară a sănătății orale în sarcină, deziderat la care vor trebui să conlucreze medici din diverse domenii: obstetricieni, stomatologi, neonatologi, endocrinologi, microbiologi, sociologi etc.

Distribuiți acest articol:

S-ar putea să vă intereseze și: