Apariție editorială – Parodontologie și Sisteme de Imobilizare

Pag.: 178-180

Prof. Univ. Dr. Monica Silvia TATARCIUC

Decan al Facultății de Medicină Dentară<br> UMF „Grigore T. Popa”, Iași

Volumul “Parodontologie și sisteme de imobilizare”, apărut la Editura “Gr. T. Popa” din Iași sub redacția Silvia Mârțu, Ionuț Luchian și Liliana Păsărin, constituie un reper bibliografic important în documentarea şi formarea profesională a studenţilo stomatologi, a celor ce studiază specializarea de Tehnică Dentară și a rezidenților de Protetică dentară.

Primele două capitol cuprind noțiuni esențiale de morfo-fiziologie parodontală și etiopatogenie a afecţiunilor parodontale precum și elemente fundamentale necesare evaluării terenului clinic sau selecţiei procedurilor diagnostic în boala parodontală. Ținând cont de toate aceste aspect, alegerea opțiunii terapeutice optime devine mult mai facilă și se individualizează în funcție de fiecare caz în parte.

Într-un sistem stomatognat echilibrat, armonia dintre dinţii naturali şi parodonțiu este ideal, pe care și restaurările dentare trebuie să îl atingă. Acesta reprezintă un deziderat spre care orice medic şi technician trebuie să acceadă, realizând o adaptare marginal cât mai exactă, întrucât constituie un factor determinant pentru succesul clinic de lungă durată.

Raţionamentul clinic prudent şi punerea atentă în balanţă a riscurilor şi beneficiilor diferitelor variante de tratament sunt esenţiale pentru reabilitarea parodontală.

În parcurgerea algoritmului clinic-tehnologic de realizare a diferitelor sisteme de imobilizare, se vor respecta principiile terapeutice specifice. Conceperea şi realizarea acestora trebuie să aibă în vedere reabilitarea integrităţii morfologice şi funcţionale corecte a arcadelor în ansamblul lor, în condiţiile păstrării unei homeostazii cât mai aproape de perfecțiune a sistemului stomatognat.

Restaurările protetice trebuie să păstreze relaţia de congruenţă biologic şi mecanică cu elementele odonto-parodontale, rezolvând modificărileclinice ale sistemului stomatognat în concordanţă cu particularităţile cazului clinic.

Chiar în condiţiile realizării unei reabilitări corecte (prin concepere, parcurgerea etapelor de lucru, biocompatibilitate a materialelor), aceasta este sortită unui success limitat dacă pacientul nu-şi realizează corect şi conştiincios propria igienă orală şi ignoră şedinţele de dispensarizare. Această cooperare activă se poate obține numai prin educarea sa riguroasă și printr-un control eficient al plăcii bacteriene, în scopul prevenirii şi controlului bolii parodontale.

Parcurgerea acestui manual va fi utilă viitorilor practicieni, autorii sistematizând .noţiunile în acord cu cele mai modern concepte de tratament.

Distribuiți acest articol:

S-ar putea să vă intereseze și: