OSCAR funcționează și în pandemie: Eveniment hands-on în îngrijirea orală specială la București

Pag.: 163-174

Raluca-Paula Vacaru (1), Mihai Andrei (1), Mihaela Tănase (1), Arina Vinereanu *(1)

(1) Carol Davila University, Bucharest <br> *Autor corespondent: Arina Vinereanu; email: arina.vinereanu@umfcd.ro

Rezumat

Pandemia de COVID-19 nu poate pune sănătatea în așteptare, iar sănătatea orală nu face excepție. Un eveniment de tip învățare-predare-formare cu experiență clinică practică a fost găzduit în septembrie anul trecut, pe parcursul a trei zile, în Clinica de Pedodonție a Facultății de Medicină Dentară, UMF Carol Davila. Organizat in cadrul proiectului Erasmus+ 2019-1-RO01-KA202-063820 Oral Special Care Academic Resources (OSCAR), evenimentul a prilejuit o întâlnire neconvențională între tinerii medici stomatologi și copii cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății. A fost o ocazie benefică pentru toți cei implicați: unii au primit consultații stomatologice și tratamente gratuite, ceilalți au dobândit încredere și deschidere în a oferi asistență stomatologică acestei categorii dezavantajate de populație.

Cuvinte cheie: nevoi speciale, tratament, hands-on, internațional

De ce?

Pacienții cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății (NS) din multe țări au acces limitat la tratamente oro-dentare de calitate, iar adesea părinții și persoanele care îi îngrijesc nu realizează importanța prevenției primare eficiente pentru bunăstarea generală a acestor copii. Insuficienta informare a familiilor, reținerea practicienilor de a oferi tratament acestei categorii de pacienți și lipsa centrelor specializate de tratament pentru persoanele cu patologii generale fac ca acești pacienți să dezvolte probleme complexe de patologie orală cu un impact important asupra calității vieții lor.  De la această realitate a apărut ideea proiectului Erasmus+ 2019-1-RO01-KA202-063820 Oral Special Care Academic Resources (OSCAR) , inițiat în 2019 de către Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România (ANSPR).

OSCAR este un proiect educațional internațional ce reunește parteneri din 4 țări (România, Italia, Franța, Turcia) și urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la aspectele menționate, adresându-se atât tinerilor stomatologi (în special medicilor rezidenți de stomatologie pediatrică) cât și copiilor cu NS, familiilor și celor care se ocupă de îngrijirea acestora.

Organizarea

Pe lângă utilizarea mijloacelor digitale – precum platforma cu acces deschis https://oscarpd.eu/ care conține informații practice și aplicabile atât pentru medicii stomatologi, cât și pentru părinți, cu privire la furnizarea de tratament pentru această categorie de pacienți, webinare și întâlniri virtuale – OSCAR își propune și să faciliteze întâlniri directe în viața reală între copiii cu NS și tinerii stomatologi, conducând la construirea încrederii reciproce pentru a încuraja o deschidere mai largă a profesioniștilor stomatologici față de acești pacienți, dar și învingerea reținerii pacienților cu NS față de medici.

Pandemia de Covid-19 ne-a afectat toate activitățile, iar evenimentele sociale și educaționale nu au făcut excepție. Deși OSCAR și-a propus inițial să organizeze mai multe evenimente cu prezență fizică,  din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 majoritatea activităților s-au desfășurat într-o manieră virtuală sau hibridă. Totuși, în toamna lui 2021, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, am reușit să organizăm un eveniment hands-on de tip învățare-predare-formare (Learning-Teaching-Training, LTT) în București, la Clinica de Pedodonție a Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF  Carol Davila – o oportunitate de a reconfirma faptul că mulți pacienți cu NS au multe nevoi de tratament nesatisfăcute și că patologiile bucale, fiind boli progresive, nu pot fi puse în așteptare de o situație nefavorabilă.

Evenimentul a reunit peste 20 de tineri medici stomatologi din România, Turcia și Italia. Medicii stomatologi români (rezidenți în pedodonție) au fost selectați în urma completării unui formular online în care și-au descris motivația pentru a participa la acest eveniment, în timp ce invitații străini au fost selectați de instituțiile de care aparțin – Universitatea Marmara, Istanbul și Ospedale Pediatrico Bambino Gesu, Roma.  Fundația Special Olympics Romania (SOR), partener în proiect,  a invitat la eveniment 50 de copii cu nevoi speciale (împreună cu părinții lor) pentru a beneficia de consultații și tratamente stomatologice gratuite.

Desfășurarea

Toți participanții au fost întâmpinați de George, Dani, Andreea și Bogdan, prietenii noștri speciali de la Special Olympics România, care și-au adus mobilul „Coffee Bicycle”, parte din proiectul lor „Athlete leadership” (finanțat de Special Olympics International, prin Bank of America). Foarte entuziasmați și bucuroși să participe la eveniment, cei patru tineri ne-au arătat abilitățile lor în a pregăti băuturi calde pe care le-au oferit tuturor alături de un zâmbet și mai cald, un plus de energie care a dat cu totul deoparte dizabilitățile fiecăruia dintre ei (Figura 1).

Fig. 1. Mobilul „Coffee Bicycle” a întâmpinat participanții la eveniment

Organizat într-o manieră neconvențională, pe parcursul a 3 zile, evenimentul LTT a început cu o experiență de „imersiune în dizabilitate”, menită să încurajeze profesioniștii din domeniul stomatologic să vadă realitatea dintr-o perspectivă diferită – aceea a persoanelor cu diverse patologii care influențează nu doar modul în care aceștia văd lucrurile, dar și felul în care sunt ei văzuți de alți oameni.

Ioan Batinaș, un cunoscut actor român, s-a alăturat voluntar echipei OSCAR, oferind tinerilor stomatologi un scurt moment extrem de original, menit să ajute participanții să vadă lumea prin ochii unei persoane cu tulburare din spectrul autist (Figura 2). Această expunere a declanșat empatie și un amalgam de emoții.

Fig. 2. Ioan Batinaș interpretând un moment de percepție a lumii prin ochii unei persoane
cu tulburare din spectrul autist

A urmat un chestionar-test neașteptat ce a adus atât zâmbete, cât și îngrijorare în rândul respondenților, care au înțeles astfel că adevărul convențional acceptat nu este neapărat singurul adevăr valabil și că aceeași realitate poate fi privită din unghiuri diferite (Figura 3).

Fig. 3. Chestionar-test pentru medicii participanți

Vlad, un tânăr absolvent de facultate și student la master, pentru care paralizia cerebrală este o provocare de zi cu zi care nu-l poate împiedica să-și urmărească obiectivele ambițioase, a participat printr-o intervenție filmată, în care explicat că a fi acceptat și tratat ca toți ceilalți înseamnă mult pentru el, similar cum este pentru fiecare persoană, cu sau fără dizabilitate (Figura 4). Mama lui Vlad, psiholog profesionist, a prezentat atât punctul de vedere al părintelui, cât și al terapeutului, explicând cum o vizită la stomatolog poate fi stresantă atât pentru stomatolog, cât și pentru copilul cu NS, și cum totuși această reticență poate fi depășită cu empatie, înțelegere și voie bună.

Fig. 4. Vlad, tânăr absolvent de facultate și student la master

Câteva „photovoices” (Figura 5), expuse pe holul clinicii, au arătat în imagini și cuvinte poveștile câtorva copii remarcabili, care în ciuda dizabilităților au învățat să-și croiască drumul spre integrare. Ana este una dintre ei. În vârstă de 19 ani, Ana este elevă în clasa a XII-a la Școala Tehnologică Regina Elisabeta, știe să înoate ca un pește – a câștigat medalii de aur și bronz la Special Olympics World Games de la Los Angeles în 2015 – și se pricepe și la karate, atletism și bocce. Cromozomul 21 suplimentar pe care îl are nu o împiedică să iubească să ajute oamenii: Ana este voluntară pentru Special Olympics România de mulți ani și angajată cu timp parțial la o firmă din București. Făcând parte din Proiectul „Angajați, NU asistați” și dintr-un Proiect de Activare a Tinerilor Lideri, Ana speră să inspire alți tineri în găsirea propriului loc în societate.

Fig. 5. „Photovoices”-urile au arătat în imagini și cuvinte poveștile câtorva copii remarcabili

Alexandra, reprezentant Special Olympics România, a făcut o scurtă prezentare despre activitățile, obiectivele și realizările fundației. Sportivii SO sunt o inspirație pentru multe persoane cu dizabilități, deoarece reușesc să se perfecționeze constant și să se dezvolte prin sport. Organizate pe tot parcursul anului, evenimentele SOR ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să se integreze și să-și aducă propria contribuție la viața societății.

Un reprezentant Colgate a prezentat beneficiile recomandării produselor de îngrijire orală care conțin fluor pacienților cu NS, cu atât mai mult cu cât această categorie are adesea un risc mai crescut de a dezvolta carii dentare, ca urmare a acțiunii unui număr de factori: administrarea de medicamente care conțin zahăr, abilitatea mai redusă de a înțelege și de a efectua o igienă orală adecvată, preocupare limitată pentru sănătatea orală în condițiile în care atenția este cu precădere îndreptată asupra stării generale a copilului.

Participanții au împărtășit informații despre modul în care îngrijirea orală pentru copiii cu NS este organizată și furnizată în țările și instituțiile de care aparțin. Au fost identificate diferențe între diferitele sisteme medicale, dar principalul punct comun a fost că accesul pacienților cu NS la un tratament stomatologic de calitate este limitat în comparație cu pacienții sănătoși. Au urmat prezentări privind furnizarea de îngrijire orală în cabinetul stomatologic și sub anestezie generală și s-au dezbătut subiectele expuse. Faptul că o echipă internațională a reunit membri provenind din medii culturale și cu abordări educaționale diferite a oferit participanților șansa de a schimba experiențe și idei, și de a învăța unii de la alții. Subiectele de discuție au abordat timpul de așteptare pentru anestezia generală dentară, managementul comportamental și modalitățile de dezvoltare și îmbunătățire a stării actuale a îngrijirii orale speciale în țările participante. Au fost explicate și discutate oportunitățile de implementare a modelului italian „ bedside dentistry” („stomatologie la patul pacientului”) în România.

A doua parte a evenimentului a fost rezervată experienței clinice practice hands-on. Pentru aceasta  au fost organizate echipe stomatologice mixte, iar participanții au jucat pe rând rolurile de medici și asistente dentare pentru copiii sosiți la invitația și cu suportul SOR.

Pentru a limita răspândirea COVID-19, au fost implementate măsuri speciale. Toți pacienții au fost rugați să prezinte dovada vaccinării. Participanții nevaccinați au fost testați la fața locului pentru contaminarea cu COVID-19. Pentru toți participanții au fost furnizate echipamente de protecție și dezinfectanți. A fost stabilit un program strict, limitând numărul de pacienți per sală de tratament și per unitate de timp, pentru a evita aglomerația. Camerele de tratament au fost dezinfectate cu lămpi UV la sfârșitul fiecărei ședințe și s-a asigurat constant o bună ventilație a aerului. Zona de așteptare a fost amplasată afară, în curtea (din fericire) însorită a clinicii. În așteptarea ședințelor de tratament, participanții au primit instrucțiuni personalizate de periaj dentar de la membrii echipei din Turcia și de la medicii rezidenți din România.

Beneficiarii au fost copii și adolescenți cu dizabilități intelectuale, majoritatea sportivi SOR. Toți au primit examinări și tratamente stomatologice, incluzând profilaxie orală, sigilări dentare, restaurări ale dinților cariați, tratamente de canal și chiar extracții. Această realizare i-a făcut pe toți fericiți și mândri, deoarece atât stomatologii, cât și pacienții cu NS și familiile lor sunt conștienți de faptul că tratamentele stomatologice sunt experiențe pe nedrept refuzate pacienților cu NS, întrucât stomatologii se simt adesea descurajați de complexitatea afecțiunilor lor generale. Acest lucru duce la numeroase trimiteri pentru tratamente stomatologice sub anestezie generală, chiar și în cazul pacienților care ar putea fi gestionați corect și eficient în condiții obișnuite de cabinetul, doar prin înțelegerea afecțiunii de bază și respectarea unor protocoale de management stomatologic specific fiecărui caz.

Rezultate. Puncte de vedere.

Acest eveniment LTT este confirmarea faptului că și stomatologii cu experiență în domeniu limitată sau absentă în totalitate pot oferi tratamente de înaltă calitate pacienților cu NS, atât timp cât au dorința și bunăvoința de a face acest lucru. Chiar și pacienții mai puțin cooperanți care au răspuns invitației și au venit la clinică au avut șansa de a primi tratament stomatologic sub un management adecvat al comportamentului.

Pentru majoritatea participanților stomatologi aceasta a fost prima lor întâlnire cu un pacient cu NS. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru unii studenți participanți aceasta a fost prima lor oportunitate de a interacționa direct cu un pacient de orice fel. A fost o experiență interesantă și foarte plină de satisfacții pentru toate părțile implicate. Majoritatea copiilor au cooperat frumos și au fost stimulați cu cadouri-surpriză care conțineau produse de igienă orală oferite cu generozitate de Colgate România, broșuri OSCAR conținând informații utile pentru părinți și jucării tematice amuzante.

Rezultatul evenimentului a fost unul excelent pentru toți participanții, medici stomatologici și pacienți în același timp. Medicii stomatologi au avut ocazia să afle mai multe despre managementul stomatologic al pacienților cu NS și să aplice efectiv în practică conceptele teoretice pe care le-au dobândit, ceea ce le-a sporit încrederea pentru colaborările viitoare cu această categorie de pacienți speciali, în cabinetul lor. Andrei Ilie, student în anul IV la Facultatea de Medicină Dentară, a participat la eveniment (Figura 6) și ne-a oferit o mărturie care descrie în întregime experiența sa: „Pentru mine, a fost prima experiență hands-on la care am putut participa. Am fost plăcut surprins de implicarea și abilitățile rezidenților și mă bucur să văd atât de mulți oameni primind tratamentul de care aveau nevoie. Mai mult, faptul că am putut să prepar și să obturez efectiv o cavitate a însemnat primul meu pas în cariera pe care am ales-o și mi-am dat seama că îmi place din ce în ce mai mult”.

Fig.6. Andrei Ilie, student, la prima sa experiență hands-on

Viorel, un tânăr amuzant și vesel cu sindrom Down, s-a bucurat atât de mult de această experiență încât a zâmbit tot timpul și și-a dorit ca toți dinții săi să fie tratați în același timp. Runde de aplauze au urmat fiecare sesiune de tratament reușită. Contextul multicultural internațional al evenimentului a fost un motiv de distracție chiar și pentru copii, care au fost foarte fericiți și încântați să comunice cu invitații străini (Figura 7).

Fig. 7. Bucurie la sfârșitul unei sesiuni reușite de tratament

Concluzii

Feedback-ul pozitiv încurajează echipa OSCAR să fie optimistă și să spere că acest tip de evenimente vor putea continua să fie organizate și să răspândească mesajul de incluziune către tot mai mulți medici stomatologi care ar putea deveni mai deschiși și mai dispuși să descopere uimitoarea satisfacție oferită de tratarea pacienţilor cu NS. Go, OSCAR!

Distribuiți acest articol:

S-ar putea să vă intereseze și: